Digital

Digitalisering kan ge stora vinster för individ, företag och samhälle genom effektiviseringar, nya tjänster och tillgänglighet. Samtidigt ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Med över 20 års erfarenhet inom telekom, IT och cybersäkerhet så är området Digital ett självklart fokusområde för Blue Science Park.

En Vinnovarapport som presenterades i januari 2016 visar på att Karlskrona är ett av fem kluster i Sverige med relevans för digitaliseringen. Vi pekas också ut som Sverige centrum för Internet of Things, sakernas internet. De skriver också ”Ett av världens främsta ICT-kluster får en nystart efter 20 år – TelecomCity växlar upp sin roll som Science Park. ”

Digitalisering måste göras på ett säkert och hållbart sätt, och en viktig samhällsutmaning är därför att undanröja de hot och risker som finns inom cybersäkerhet.

Vår största styrka är att vi har hela ekosystemet:

  • Stark forskning och utbildning: Inom Blekinge Tekniska Högskola finns landets enda civilingenjörsprogram i Datorsäkerhet, vi har även civilingenjörsprogram inom Spel- och programutveckling och Data science, och från hösten 2019 tillkommer AI och Maskininlärning samt Mjukvaruutveckling
  • Produktutvecklingsföretag som Ericsson, Outpost24 och Qvantel, IT-konsulter som HiQ, Cybercom och Sigma och användare som Telenor och Affärsverken
  • Vi har också närheten mellan dessa aktörer vilket gör oss idealisk som testbädd med vår öppna Blue IoT Testbed.

Blue Science Park – grundare av nätverk för Cybersäkerhet
Cybersäkerhet är i sin karaktär en internationell angelägenhet, och Blue Science Park är en av åtta grundare av, och nationell nod inom, North European Cybersecurity Cluster, NECC. Övriga länder som är med är Finland, Norge, Danmark, Estland, Lettland, Litauen och Tyskland. I NECC driver vi gemensamt EU-policy frågor och utgör tillsammans ett nätverk för samarbeten inom forskning, utbildning och utveckling. Totalt är vi 800 anslutna organisationer inom cybersäkerhetsområdet.
Läs mer 

 

Kommande event inom Digital

Inga event för tillfället