Har ditt företag drabbats av Coronapandemin? CoDev stöttar dig i krisen

Det treåriga projektet CoDev startar under hösten 2020 och finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Blekinge med totalt 10 miljoner kronor. Syftet är att genom projektet mobilisera olika näringslivsaktörer i Blekinge för att samordna och utveckla stöd till små och medelstora företag som drabbas av följdverkningarna i spåren av Coronapandemin.

— De viktigaste skälen för projektet CoDev är att den pågående krisen riskerar att få mycket allvarliga konsekvenser för Blekinges näringsliv, entreprenörskap och innovationskraft i såväl detta akuta skede som för lång tid framöver. Erfarenheter från tidigare kriser visar att de slår hårt mot Blekinges näringsliv och sysselsättning. Under finanskrisen föll sysselsättningen relativt sett mest i Blekinge av samtliga län i Sverige. Så vill vi inte ha det den här gången, säger Johan Sandberg (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Blekinge. 

Blue Science Park deltar i projektutvecklingen 
Bakom projektutvecklingen står de båda science parkerna i Blekinge, Blue Science Park och NetPort Science Park, klusterorganisationen Techtank, Almi i Blekinge, Blekinge Business Incubator, Region Blekinge, de fem blekingekommunerna, Visit Blekinge och andra företagsfrämjande aktörer. 

Förebygga nedläggning och öka förnyelse- och omställningsförmågan
CoDev kommer att arbeta inom två insatsområden och fungera som en koordinerande kraft för alla insatser som riktar sig mot små och medelstora företag i länet. Företag som behöver stöd ska slussas till det projekt eller den aktör som kan leverera den tjänst eller stöd som företaget efterfrågar. 

Ett av de två insatsområden i CoDev inriktas på insatser för att förebygga nedläggning av företag. Genom att erbjuda olika typer av analyser av företagens verksamhet och därpå följande rådgivning är målet att bidra till att företagen kan fortsätta och utveckla sina verksamheter. 

Det andra insatsområdet har ett mer långsiktigt perspektiv och syftar till att öka företagens förnyelse- och omställningsförmåga. Coronakrisen har skapat ökade insikter om behovet av att ställa om verksamheter, affärsmodeller och processer och genom att erbjuda utvecklingsanalyser, kunskapshöjande aktiviteter och rådgivning är ambitionen att företag ska påbörja ett förändringsarbete som ska stärka deras förnyelseförmåga och därmed öka konkurrenskraften. 

— Vi är övertygade om att krisen även för med sig något bra i form av en medvetenhet hos företagen att det nu är viktigare än någonsin att se över sin verksamhet, säger Niclas Melin på NetPort Science Park som leder insatsområdet för ökad förnyelse- och omställningsförmåga.

För mer information kontakta: 
Anna-Lena Cederström, Regional utvecklingsdirektör – Regional utveckling, kultur och bildning, Region Blekinge, 0455-737100, 
anna-lena.cederstrom@regionblekinge.se 

Vill du veta mer?
Maila David Appelberg, Blue Science Park

Fler Nyheter
Sök

Fokus på passionsdriven ekonomi och tillväxt inom Blekinges kreativa och kulturella näringar

TCL arrangerade hackathon för gymnasieskolor i Karlskrona

Studenter från Sverige och Polen samlas i Karlskrona för att tävla i Stena Line Propeller Prize Hackathon

Dela med dig
Dela

Häng med oss in i framtiden!

Få det senaste inom innovation och kunskap i din inkorg.

Fokus på passionsdriven ekonomi och tillväxt inom Blekinges kreativa och kulturella näringar

TCL arrangerade hackathon för gymnasieskolor i Karlskrona

Studenter från Sverige och Polen samlas i Karlskrona för att tävla i Stena Line Propeller Prize Hackathon