Välkommen till Nationella Säkerhetsdagen 2023

Under Nationella säkerhetsdagen 2022 talade vi om att:

Utmaningarna mot vår nationella säkerhet är föränderliga, gränslösa och breda, men även digitalt komplexa. Därför är vi i Sverige i större behov än någonsin av samverkan och samtal kring hur vi säkerställer nationell infrastruktur, säker digitalisering samt utbyter erfarenhet mellan näringsliv, myndigheter, försvarsmakt och akademi. Välkommen till Nationella säkerhetsdagen 2022 i Karlskrona.

Här nedan kan du läsa om 2022 års talare

Mårten Holmberg moderator Blue Science park

Moderator - Mårten Holmberg

Arbetar som innovationsledare på Blue Science Park med inriktningen "Säker digitalisering".

Mårten har 25 års erfarenhet från IT och telekomindustrin, med innovationsledning och ekosystem i fokus. Med en holistisk syn hjälper han olika aktörer från industri, samhälle och akademi att samlas för att tillsammans ta fram digitala lösningar som gör skillnad.

Carolina Angelis

Carolina Angelis

Den mänskliga faktorn.

Carolina Angelis arbetar som Human Threat Intelligence Lead på Truesec. Hon har 20 års erfarenhet inom svensk underrättelsetjänst och är en av landets mest erkända experter inom Human Threat Intelligence. Hon är även en publicerad författare inom genren spionfiktion. 

Carolina bjuder på en spännande session som ger dig unik inblick i de metoder som används för att bedriva underrättelseinhämtning genom bland annat infiltration och hot mot nyckelpersoner.

Per-Ola Johansson

Samverkan mellan försvarsmakten näringslivet och akademin.

Kommendör Per-Ola Johansson är ställföreträdande förbandschef och produktionschef på FMTIS, som ansvarar för FM telekommunikations-infrastruktur och informationssystem inklusive cyberförsvar. Han kommer närmast från LEDS CIO och har bakgrund från marinen som fartygschef och förbandschef på korvettsystemet.

Innovation Day - Speaker - Mårten Holmberg

Peter Dölling

Att jobba med säkerhet i en gråzonsmiljö.

Peter Dölling arberar som säkerhetsskyddschef för Saabs affärsområde Kockums. Efter 15 år som officer med huvuddelen av dessa inom underrättelse- och säkerhetstjänst med flertalet utomlandsstationeringar, så växlade Peter över till näringslivet som landsäkehetschef för JAS Gripen 39 E/F vid försäljningen till Brasilien. 

Inge Kampenes

Inge Kampenes

Digitalisering og samfunnssikkerhet i omskiftelige tider, en ledelsesutfordring.

Inge Kampenes arbetar som specialrådgivare på Advansia, som är en del av AFRY. Han är stridspilot och officer, och har tills nyligen arbetat som generalmajor och chef för cyberförsvaret. Han har mer än 30 års erfarenhet från ledande befattningar inom flygvapnet, försvarsdepartementet och cyberförsvaret – inklusive ledarskap under kriser och krig. Inge har lång erfarenhet av strategi, ledning och organisationsutveckling i kris- och beredskapsorganisationer. Inom Cyberförsvaret har han lett stora förändringar för att anpassa organisationen till den förändrade hotbilden och tekniska utvecklingen samt för att möta Försvarsmaktens behov av ökad digitalisering och cybersäkerhet.

Daniel Jauren

Daniel Jaurén

Förändring av rådande cyberhot – följderna av NATO-ansökan.

Daniel Jaurén är ansvarig för affärsområdet Threat Intelligence på Truesec. I över ett decennium har han analyserat statliga cyberhotsaktörer vid Försvarets Radioanstalt (FRA).

I den europeiska säkerhetspolitiken händer det mycket just nu. Förändringen går fort och stora krafter rör sig. Sverige och Finland hamnar nu i händelsernas centrum och mycket tyder på att det kommer att förbli så under en längre tid. Under den här presentationen delar Daniel sina insikter om påverkan på cyberhotet mot oss som land och våra organisationer, om vad vi vet och vad vi kan förvänta oss i framtiden.

Ashkan Fardost

Lars Hjelm

Säkerhetsarbete inom en större myndighet.

Lars Hjelm arbetar som chef för Cybersäkerhetsområdet inom Försäkringskassans IT avdelning. Efter drygt 20 år i IT branschen inom både privat och offentlig sektor finns erfarenheter av praktiskt säkerhetsarbete. Försäkringskassan har även driftsuppdrag åt ett antal andra myndigheter. 

Den senaste tidens händelseutveckling och inte minst kopplat till NATO medlemsskap gör att hotbilden förändras snabbt och Cybersäkerhetsfrågorna står långt upp på allas agendor. Förmågan att anpassa organisationen och applicera relevanta säkerhetsåtgärder är viktigare än någonsin.

Paneldeltagare

Hur kan digital säkerhet vara användbar för stora behov?

Fint namn

Fint jobb

Eget placerat orci euismod. Proin quis interdum odio. Sed eros est, viverra non maximus pharetra, varius ac tortor. Ut a enim et eros tempus volutpat. Cras laoreet gravida orci, in tincidunt massa lobortis id.

Vivamus porta dui nec diam lobortis, id congue est malesuada. Mauris elementum congue tortor, vitae ullamcorper lacus porta quis. Proin pretium pulvinar ligula, sit amet convallis ante pulvinar in.

Fint namn

Fint jobb

In fermentum, ante in bibendum ullamcorper, arcu elit suscipit enim, a euismod nisi odio at enim. Aliquam vulputate eu augue eget aliquam. Morbi sit amet finibus tellus.

Fint namn

Fint jobb

Vivamus porta dui nec diam lobortis, id congue est malesuada. Mauris elementum congue tortor, vitae ullamcorper lacus porta quis. Proin pretium pulvinar ligula, sit amet convallis ante pulvinar in.

Nationella säkerhetsdagen 2022

Vad skulle egentligen hända utifrån påverkansförsök om Sverige går med i NATO? Hur förberedda är vi i Sverige idag på den digitala hotbild som växer utanför våra landsgränser? Vad skulle ett riktat försök att sänka svenska transmissionsnätet få för konsekvens för svensk industri, vilka eventkedjor startas?

Detta är stora och viktiga frågor. Därför har vi bjudit in dig till vår  Nationella säkerhetsdagen 2022. En mötesplats där vi inom näringsliv, myndigheter, försvarsmakt och akademi tillsammans ges utrymme att utbyta kunskaper och erfarenheter, få perspektiv samt föra samtal.

Karlskrona är en av Sveriges IT-tätaste regioner utifrån ett kompetens- och digitaliseringsperspektiv, här verkar bolag som Ericsson och Truesec. Vi har även en lång historik av god samverkan mellan myndigheter som Försvarsmakten, Kustbevakningen och FMV, men också med akademi och näringsliv så som exempelvis SAAB Kockums. Låt oss tillsammans ta ett samtal om Sveriges digitala säkerhet.

Vad ska hända?

Highlights

8.30 - 8.45

Welcome and introduction

8.45 - 8.55

How can digital innovation be useful in times of great needs?

10.50 - 11.30

Using digitalization for a sustainable future in ferry operations

11.30 - 12.00

Stena Line Propeller Prize Award Ceremony

13.00 - 14.10

Start-up and innovation showcase

14.20 - 16:00

To accelerate a region with audiovisual innovation

Agenda

TidÄmneTalare
9.30 - 10.00Incheckning
10:00 - 10:15Välkommen
10:15 - 11:00Samverkan mellan försvarsmakten näringslivet och akademinPer-Ola Johansson
11:00 - 11:45Digitalisering og samfunnssikkerhet i omskiftelige tider, en ledelsesutfordringInge Kampenes
11:45 - 13:00Lunch
13:00 - 13:45Förändring av rådande cyberhot – följderna av NATO-ansökanDaniel Jaurén
13:45 - 14:30Att jobba med säkerhet i en gråzonsmiljöPeter Dölling
14:30 - 15:00Fika
15:00 - 15:45Den mänskliga faktornCarolina Angelis
15:45 - 16:15Säkerhetsarbete inom en större myndighetLars Hjelm
16:15 - 16:45Paneldebatt och frågor
16:45 - 17:00Avslut
19:00 - 24:00Middag på Officersmässen

Registreringsformulär (STÄNGD)

Anmäl dig senast den 29/8.

Observera att en anmälan inte innebär en garanterad plats. Utifrån de känsliga frågor som kommer att diskuteras tar arrangören sig rätten att selektera deltagare till eventet. Vänligen fyll i formuläret nedan så återkommer vi med en bekräftelse kring din biljett så snart som möjligt.

Nationella Säkerhetsdagen 2022

Information

Vad som ingår

Pris

Plats

Frågor?

Kontakta Mårten Holmberg, marten.holmberg@bluesciencepark.se eller ring på 0708 – 705 133.