Satsning på AI-utbildningar ska stärka företagen i Skåne och Blekinge

Lunds universitet har fått uppdraget av IT-klusterorganisationen Mobile Heights och innovationsmiljön Blue Science Park att leverera utbildningar inom artificiell intelligens (AI) åt företag vars verksamhet, på ett eller annat vis, påverkats av pandemin. Uppdraget ingår i det interregionala samarbetsprojektet CoSkill, som finansieras av Europeiska Socialfonden (ESF), Region Skåne och Region Blekinge och syftar till att bidra till den teknologiska kompetensomställning som företagen och samhället behöver.

CoSkill erbjuder en bred utbildningsportfölj inom digitalisering, där Lunds universitet nu går in och stöttar insatsområdet ”Digital spets”. Avtalet innefattar dels en grundläggande utbildning inom AI, som ger en inblick i vad man kan använda det till och vilka teknikområden AI inkluderar, och dels en fördjupningskurs för civilingenjörer. Båda uppdragsutbildningarna är kostnadsfria för företagen som går med och kommer att ges i flera omgångar till och med december 2022. Den första grundläggande AI-utbildningen är beräknad att gå av stapeln redan före sommaren.

– Detta är en viktig satsning för att öka konkurrenskraften hos företagen i Skåne och Blekinge. Vi är mycket stolta över att få vara en del av CoSkill genom att bidra med universitetets spets inom AI, och sätter stort värde på samarbetet med Mobile Heights, Blue Science Park och övriga inblandade, säger Lars Palm, chef för avdelningen för uppdragsutbildning vid Lunds universitet.

Utbildningsansvarig för kursen AI för civilingenjörer är Karl Åström, senior forskare och utbildare inom AI och maskininlärning på Lunds Tekniska Högskola (LTH) vid Lunds universitet. Han sitter även i styrgruppen för nätverket AI Lund som driver forsknings-, utbildnings- och samverkansaktiviteter för att öka kunskaper och samordna insatser inom AI och maskininlärning i ett bredare perspektiv. För den grundläggande AI-utbildningen svarar Blerim Emruli och Roger Ström från Ekonomihögskolan (EHL) vid Lunds universitet.

– I kölvattnet av Coronakrisen vill vi med de båda AI-utbildningarna bidra till att rusta individer och företag inom digital omställning. Samtidigt tillgängliggör vi universitetets forskning och kompetenser inom AI, säger Viktor Öwall, vicerektor för infrastruktur och digitalisering vid Lunds universitet.

Stort intresse bland företagen

Uppdragsgivaren Mobile Heights är en medlemsfinansierad, icke vinstdrivande klusterorganisation som knyter ihop aktörer inom näringsliv, akademi och offentlig sektor för att skapa tillväxt för framtidens digitaliserade samhälle. De har gjort en gedigen behovsinventering av AI-utbildningarna och rekryterar nu aktivt deltagare till utbildningarna som ges inom CoSkill.

– Vi konstaterar att det redan finns ett mycket stort intresse för utbildningarna inom insatsområdet ”Digital Spets”, som skräddarsytts för att stötta näringsliv och kunskapsintensiva organisationer i södra Sverige. Utbildningarna är framtagna baserat på reella behov, och ligger helt i linje med vår målbild att skapa tillväxt inom det digitala området, säger Ola Svedin, vd på Mobile Heights.

Samverkan ska stärkas mellan Region Skåne och Region Blekinge

CoSkill-projektet är inte bara ett sätt att öka konkurrenskraften bland företagen i Skåne och Blekinge. Det ska samtidigt stärka det interregionala samarbetet. Från Region Blekinge är innovationsmiljön Blue Science Park med och driver de operativa delarna i CoSkills insatsområde ”Digital Spets”.

– När omvärlden förändras i snabb takt behövs det samlade krafter för att bidra till kompetensomställningen, säger Jörgen Adolfsson, vd på Blue Science Park.

Om CoSkill

CoSkill erbjuder en bred portfölj av utbildningar som stöd i den digitala omställningen, och organisationer i Skåne och Blekinge kan redan nu anmäla sig till sommarens och höstens utbildningsomgångar. Organisationer bjuds också in till att vara med och utforma framtida utbildningspaket inom CoSkill, som skräddarsys utifrån behov och erbjuds helt kostnadsfritt. För ytterligare information: coskill.se

Vill du veta mer? Kontaktpersoner CoSkill:

Maria Flores, gruppchef på avdelningen för uppdragsutbildning vid Lunds universitet
maria.flores@education.lu.se
+46 (0)46-222 1461

Carolina Garcés, projektledare på Mobile Heights
carolina.garces@mobileheights.org
+46 (0)702-37 41 58

Ann-Christin Kjellson, klusterledare Digital Samhällsbyggnad, Blue Science Park
ann-christin.kjellson@bluesciencepark.se
+46 (0)708 70 53 21

Fler Nyheter

Häng med oss in i framtiden!

Få det senaste inom innovation och kunskap i din inkorg.

Digtal

Sveriges centrum för IoT och nationell nod inom Cyber Security

E-Hälsa

Unikt samarbete mellan hälso- & sjukvård och området Digital

Marin Teknik

Marinens huvudstad och Nationellt Undervattenstekniskt Centrum

Samhällsbyggnad

Unik kompetens inom samhällsbyggnad och digitalisering

Digtal

Sveriges centrum för IoT och nationell nod inom Cyber Security

Marin Teknik

Marinens huvudstad och Nationellt Undervattenstekniskt Centrum

Träffa Ninni och Rebecca

Vi blir en del av ett nytt europeiskt center för digitalisering 

Förstå affärsnyttan av artificiell intelligens

Träffa Ninni och Rebecca

Vi blir en del av ett nytt europeiskt center för digitalisering 

Förstå affärsnyttan av artificiell intelligens

Dela med dig
Dela

Häng med oss in i framtiden!

Få det senaste inom innovation och kunskap i din inkorg.