På DN Debatt diskuterar vi cybersäkerhet

Sverige ligger i världstoppen när det gäller digital kompetens och kunskap, men i frågan om cybersäkerhet är rankningen däremot mer blygsam. Tillsammans med fem andra ledande science parks – Sweden ICT, berättar Blue Science Park om vad som saknas i den svenska digitaliseringsstrategin i DN Debatt.

Utan säker digitalisering kan det uppfattas som riskfyllt att utveckla och använda digital teknik och lösningar. Resultatet av det blir ett näringsliv och samhälle som inte får ut maximalt av digitaliseringens potential. Konkurrenskraft och positiv klimatpåverkan blir lidande.

För att adressera de utmaningar som finns i näringsliv och och samhälle; med kortare ledtider, bättre produkter och tjänster, ökad tillgänglighet, lägre kostnader, mindre resursanvändning och en stabil hållbarhet – krävs det att cybersäkerheten fortsätter utvecklas i samma takt som digitaliseringen.

Karlskrona och Blekinge har idag en stark position inom säker digitalisering och cybersäkerhet. Här finns unika utbildningar på BTH, nationellt ledande cybersäkerhetsspecialister som TrueSec och Outpost 24. Sedan finns även stora delar av hela den värdekedja som behövs för att driva på och genomföra säker digitalisering såväl regionalt som nationellt. I regionen finns en hög täthet av IT-bolag som satsar mycket på säkerhet som KnowIT och CGI, privata och offentliga aktörer med extremt höga krav på säkerhet – Försvarsmakten, Försäkringskassan, Ericsson, och Telenor.

På Blue Science Park är cybersäkerhet och säker digitalisering ett viktigt område. Vi jobbar med att öka medvetenheten genom inspirations-evenemang och kunskapsseminarier om viktiga aspekter av området, där drygt 1000 personer deltog under våra seminarier det senaste året. Vi identifierar och skapar samverkansprojekt mellan olika aktörer, hjälper företag och organisationer att hitta finansiering för konkret teknik- och produktutveckling.

För regionala företag och organisationer skapar vi tillgång till nationella och internationella nätverk och match-making. Inom Sweden ICT driver vi utvecklingsfrågor, samverkar inom kompetensförsörjning/talangattraktion och bidrar till nationella policies inom området. Vi är engagerade i Cybernode, som syftar till att stärka svensk konkurrenskraft inom cybersäkerhetsindustrin via kunskap och samarbeten. Vi är medgrundare till, och styrelseledamot i NECC, ett nordeuropeiskt samarbete inom cybersäkerhet. Detta för att stärka nordeuropeisk konkurrenskraft och bidragande till EU-policies på området.

Läs artikeln i DN Debatt här


Vill du veta mer om hur du kan engagera dig i Blue Science Parks aktiviteter inom cybersäkerhet eller säker digitalisering? Hör av dig till Mårten Holmberg här på Blue Science Park:

marten.holmberg@bluesciencepark.se
 +46 708 705 133

Fler Nyheter
Sök

Fokus på passionsdriven ekonomi och tillväxt inom Blekinges kreativa och kulturella näringar

TCL arrangerade hackathon för gymnasieskolor i Karlskrona

Digital Content Producer för Marine Technology Center of Sweden

Dela med dig
Dela

Häng med oss in i framtiden!

Få det senaste inom innovation och kunskap i din inkorg.

Fokus på passionsdriven ekonomi och tillväxt inom Blekinges kreativa och kulturella näringar

TCL arrangerade hackathon för gymnasieskolor i Karlskrona

Digital Content Producer för Marine Technology Center of Sweden