Därför är cybersäkerhet viktigt – såhär kommer du igång 

I dagens digitaliserade samhälle är cyberattacker ett växande hot för alla företag, oavsett storlek eller bransch. Att inte ha lämpliga säkerhetsåtgärder kan leda till allvarliga konsekvenser, inklusive finansiella förluster, skadat rykte, störningar i verksamheten och juridiska påföljder. Cybersäkerhet är något som hela verksamheten behöver arbeta med och omfattar både tekniska samt mänskliga faktorer. Därför är det viktigt att cybersäkerhet prioriteras på ledningsnivå för att få god effekt ut i hela verksamheten.  

Fördelar med att investera i cybersäkerhet

  • Skyddar ditt företag från cyberattacker 
  • Minskar risken för ekonomiska förluster, skador på ryktet och störningar i verksamheten 
  • Bygger förtroende hos kunder och partners  

Arbetar ditt företag inte med cybersäkerhet idag är det ett bra första steg att genomföra en behovsanalys, vilket du kan få hjälp med genom Sweden Secure Tech Hub. Andra viktiga aspekter som är bra första steg finns listade nedan: 

  1. Riskbedömning: Identifiera och analysera kritiska tillgångar och potentiella hot. Vilka delar hos er är mest kritiska att åtgärda?  
  2. Säkerhetsuppdateringar: Installera uppdateringar omedelbart för att minska sårbarheter. Bygger ni er egen mjukvarulösning? Se till att bygga säkert från början, det sparar både pengar och tid långsiktigt.   
  3. Stark autentisering: Använd multifaktorautentisering och hantera behörigheter strikt. Nyttja säkra lösenord, använd inte samma lösenord på flera platser och byt dessa med jämna intervall.  
  4. Personalutbildning: Utbilda alla anställda regelbundet om cybersäkerhet och beteenden som kan utgöra en risk.  
  5. Övervakning: Implementera övervakningsverktyg och ha en incidenthanteringsplan. Har ni en backup?  

Prioritera, men se till att komma igång med ert arbete. Alla kan drabbas av en cyberattack, så var förberedd.

Sätt att hitta finansiering

I varje region finns affärsutvecklingscheckar eller motsvarade företagsstöd för små och medelstora företag. Här hittar du mer information. 

Ymner.com kan du söka efter olika finansieringsmöjligheter. Det går också att prenumerera på deras nyhetsbrev där du får skräddarsydda veckouppdateringar om finansieringsmöjligheter och tjänsten är kostnadsfri.  

Sweden Secure Tech Hub erbjuder flertalet tjänster kostnadsfritt, kontakta Emma Sturesson för mer information om hur vi kan hjälpa er:

Emma Sturesson, projektledare, Blue Science Park

emma.sturesson@bluesciencepark.se

Vill du läsa mer om cybersäkerhet?  

Nedan har vi samlat ett antal aktörer som har bra information.  

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: https://www.msb.se/sv/amnesomraden/informationssakerhet-cybersakerhet-och-sakra-kommunikationer/  

Nationellt Cybersäkerhetscentrum: https://www.ncsc.se/  

Säkerhetskollen: https://sakerhetskollen.se/it-sakerhet-foretag  

Om Sweden Secure Tech Hub

Sweden Secure Tech Hub är en nationell innovationshubb för cybersäkerhet i ett samarbete mellan sex av Sveriges ledande science parks inom teknik och digitalisering. Sweden Secure Tech Hub hjälper små och medelstora teknikföretag (SME/SMF) att skapa säkra digitala produkter och lösningar – med start redan i design- och utvecklingsfasen. Vi erbjuder en mängd olika resurser och tjänster, från inspiration och kompetensutveckling till konsultstöd, behovsanalyser, utbildning, testmöjligheter, samt hjälper företag att hitta finansiering för konkreta utvecklingssatsningar. Mycket av det vi erbjuder är helt kostnadsfritt för ditt företag. 

Följ vår LinkedIn-sida för att ta del av tips och information om kommande event eller aktiviteter som kan vara intressanta för dig: www.linkedin.com/company/sweden-secure-tech-hub/  

Sweden Secure Tech Hub är en del av projektet Sweden ICT ERUF som finansieras av: 

Fler Nyheter
Sök

Framtidens marina innovation diskuteras under Marine Innovation Day 2024

Därför är cybersäkerhet viktigt – såhär kommer du igång 

Tech Concept Lab i samarbete med världsledande företag i Kalifornien

Dela med dig
Dela

Häng med oss in i framtiden!

Få det senaste inom innovation och kunskap i din inkorg.

Framtidens marina innovation diskuteras under Marine Innovation Day 2024

Därför är cybersäkerhet viktigt – såhär kommer du igång 

Tech Concept Lab i samarbete med världsledande företag i Kalifornien