Blue Maritime Testbed

Testbädd inom undervattensteknik för näringsliv, forskning och utbildning

Marin testbädd för näringsliv, forskning och utbildning

Blue Maritime Testbed

I ett unikt avlyst testområde i havet utanför Campus Gräsvik i Karlskrona finns Blue Maritime Testbed beläget. Här möts studenter och forskare från Blekinge Tekniska Högskola, den marina sektorn inom Blekinges näringsliv och offentlighet för att testa nya innovationer inom undervattensteknik. Här skapas idéer och möten som stimulerar till samarbete över gränser.

Test och utbildning i undervattensteknik

I Blue Maritime Testbed möts företag, entreprenörer, innovatörer, forskare, studenter och offentlig sektor för att utveckla och testa sina innovationer inom undervattensteknik. Låna den marina testbädden för forskning, utbildning, utveckling, testning, validering eller som demoplats vid exempelvis kundbesök.

SÅ här funkar testbädden

I testbäddens havsbotten finns nedgrävda undervattenskablar med sensorer. Med hjälp av sensorernas signaler kan forskare och studenter utföra tester för noggrannare detektering av kablar för havsbotten. Möjlighet finns också att placera andra undervattensobjekt, som exempelvis undervattensfundament till våg- eller vindkraftverk. Som en del av testbädden finns också en Remotely operated underwater vehicle (ROV), utrustad med både sonar och gripklo. Med hjälp av denna undervattensdrönare kan användaren göra undersökningar under vattenytan - på placerade objekt i testområdet, i vattenvolymen eller på och i botten. 

Fritt för medlemmar

Blue Science Parks medlemmar har fri tillgång till testbädden. Är du inte medlem än? Då är det dags!

Internet of Things

Testa olika IoT-lösningar och bli kostnadseffektiv. Låna sensorer och få tillgång till IoT-plattform och radionät som LoRa, Narrow Band IoT, LTE CAT-M1 och 5G (inom kort).

Virtual Reality

Upplev 3D med den senaste VR-utrustningen för testning av VR-grafik exempelvis inom digital samhällsbyggnad eller spelutveckling.

Registrera dig!

Vill du bli medlem eller är intresserad av våra testbäddar? Hör av dig, vi svarar på dina frågor!

Anmäl intresse här

Fält markerade med en * är obligatoriska

Kom i kontakt med någon i vår härliga personal!
Häng med, på våra sociala medier!
Blue Maritime Testbed partners:
Blue Maritime Testbed har finansierats av:

SKAPA-PRISET Blekinge län 2023

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris och har delats ut årligen i över 30 år. Priset delas ut på länsnivå och nationell nivå. Syftet med priset är att uppmärksamma och ge ekonomiskt stöd åt idérika personer så att de kan fortsätta att utveckla sina uppfinningar.

Fujitsu inleder stort samarbete med marknadsledande Truesec

Häng med oss in i framtiden!

Få det senaste inom innovation och kunskap i din inkorg.