Blekingeprojekt ska ge säkrare energiförsörjning i Europa.

Blue Science Park har fått förtroendet att driva den svenska delen av det internationella projektet CISSAN, Collective Intelligence Supported by Security Aware Nodes. Projektet ska utveckla och demonstrera nya metoder för att skapa säkrare nätverk för energisektorn. Resultatet kommer att bidra till tryggare energiförsörjning, göra deltagande företag mer konkurrenskraftiga samt koppla ihop lärosäten och företag med sina motsvarigheter i fem andra länder (Finland, Österrike, Luxemburg, Spanien och Turkiet).

Projektet har fått 12,7 miljoner kronor i bidrag från EU och Vinnova som ska fördelas till företag och akademi. Blue Science Parks uppgift är att koordinera den svenska delen av projektet.

”På BTH är vi glada att se en sådan satsning på europeisk nivå men ämnet är särskilt intressant för Sverige och Blekinge.”

Kurt Tutschku, professor i telekommunikationssystem, Blekinge Tekniska Högskola.

Hur ska det gå till?

Elnäten blir alltmer digitaliserade och uppkopplade med sensorer och styrenheter, så kallade Internet-of-Things-noder. Men varje enskild nod har begränsad kapacitet och är sårbar för hackerattacker. Genom en ny metod att koppla ihop noderna, med hjälp av bland annat AI och blockkedjeteknik, kommer näten bli säkrare och kunna styras mer exakt.

Med hjälp av Affärsverkens erfarenheter kommer projektet klargöra vilka krav och behov som finns i denna viktiga infrastruktur, nu och i framtiden. Blekinge Tekniska Högskola ges möjlighet att bedriva forskning inom området tillsammans med andra internationella lärosäten. Techinova och AddSecure är elnätsexperter och utvecklar produkter som ger högre säkerhet och mer effektivitet i eldistributionsnätet. I projektet deltar även företagen SavanticClavister och Arctos Labs som bidrar med expertis inom AI, cybersäkerhet och edge computing.

”CISSAN är ett bra exempel på hur samarbeten mellan akademi, företag och samhälle kan skapa mervärden för alla inblandade. Vi på Blue Science Park är glada över att ha lyckats samla dessa kompetenta aktörer i ett så spännande projekt samtidigt som vi har säkrat ett antal miljoner i utvecklingsmedel till regionens företag och organisationer.”

Jörgen Adolfsson, VD Blue Science Park

Fler Nyheter
Sök

Säkra din plats i kostnadsfri cybersäkerhetsutbildning

Nationella säkerhetsdagen – därför är den viktig

Digital Content Producer för Marine Technology Center of Sweden

MTC expanderar och söker nu en passionerad Digital Content Producer som brinner för att förmedla komplext budskap genom text och kreativa digitala medier!
Dela med dig
Dela

Häng med oss in i framtiden!

Få det senaste inom innovation och kunskap i din inkorg.