Ny testmiljö inom framtidens industri

Nu finns det en ny testmiljö inom Industri 4.0 på Blekinge Tekniska Högskola där det går att uppleva, experimentera och demonstrera framtidens industri genom smarta maskiner. Det nya labbet, Cyber Physical Lab, är placerat vid Institutionen för Maskinteknik och är ett av resultaten från Test-arena projektet inom IoT som Blue Science Park drivit tillsammans med BTH, Volvo Cars (Olofström) och Telenor Connexion.

Syftet med IoT-projektet inom Test-arena Blekinge har varit att förvandla teori till praktiskt tillämpbar kunskap inom Industri 4.0. Doktorand Sravan Tatipala och professor Tobias Larsson har i projektet lyckats ta fram en ny metod som minskar svinnet när man pressar/stämplar plåtdelar i biltillverkningsindustrin. Med Cyber Physical Lab kan högskolan ligga i framkant med sin undervisning samtidigt som forskningen tillsammans med företag kan testa och utveckla nya innovationer inom Industri 4.0.

 Via Test-arena projektet har vi tillsammans med Blue Science Park och partners kunnat skapa en demo-/testmiljö tillsammans med kurser där företag, studenter och entreprenörer kan känna på Industri 4.0 och vad Smart Industri kan vara i framtiden, säger Tobias Larsson, professor på Blekinge Tekniska Högskola.

Om Industri 4.0

I ”Industri 4.0”, eller den fjärde industriella revolutionen som den också kallas, är framtidens tillverkande företag självstyrande smarta fabriker. Produktionen och logistiken är ännu effektivare än under IT-eran. Den tekniska grunden ligger i intelligenta digitala nätverkssystem. Tillverkningen har större flexibilitet, kortare ledtider och maskiner och produkter kommunicerar med varandra genom Internet of Things (IoT). Regeringen om Industri 4.0

Vill du veta mer?

Läs mer om Cyber Physical Lab på bth.se
Läs mer om IoT-projektet inom Test-arena Blekinge på bluesciencepark.se

Kontaktpersoner Test-arena Blekinge, Blue Science Park

Daniel Hansson, Blue Science Park
Karolina Söderlind, Blue Science Park

Fler Nyheter

Digtal

Sveriges centrum för IoT och nationell nod inom Cyber Security

E-Hälsa

Unikt samarbete mellan hälso- & sjukvård och området Digital

Marin Teknik

Marinens huvudstad och Nationellt Undervattenstekniskt Centrum

Samhällsbyggnad

Unik kompetens inom samhällsbyggnad och digitalisering

Nationella säkerhetsdagen 2022 blev ett mycket lyckat event!

Vi blir en del av ett nytt europeiskt center för digitalisering 

Lansering av Marine Technology Center of Sweden

Nationella säkerhetsdagen 2022 blev ett mycket lyckat event!

Vi blir en del av ett nytt europeiskt center för digitalisering 

Lansering av Marine Technology Center of Sweden

Dela med dig
Dela

Häng med oss in i framtiden!

Få det senaste inom innovation och kunskap i din inkorg.