Nu påbörjas arbetet med Karlskronas undervattens-laboratorium

PRESSRELEASE 210319 Under våren öppnar Blue Science Park tillsammans med Blekinge Tekniska Högskola, BTH, ett undervattenslaboratorium i Danmarksfjärden utanför utanför BTH:s campus i Karlskrona. Den 23 mars är det dags för första spadtaget och media är välkommen. Vid träffen finns även chans att testköra en undervattensrobot i fjärden.

Under träffen kommer du att få vara med vid en nedgrävning av en undervattenskabel och få chansen att testköra en undervattensrobot, en ROV, i Danmarksfjärden. Vi berättar mer om testbädden som ska främja Blekinges utveckling inom området marin teknik.

I den marina testbädden ska studenter som går civilingenjörsutbildningen i marin teknik och forskare tillsammans med företag och offentlig sektor mötas för att utföra laborationer och experiment.


– Som Sveriges marina huvudstad och nationellt nav för marinteknisk utveckling har Karlskrona en central roll för framtidens marinteknik i Sverige. Här finns aktörer som NKT, Saab Kockums, Roxtec, Kustbevakningen och Försvarsmakten, som alla gynnas av en nära samverkan med forskning och utbildning, säger Lennart Johansson, projektledare för testbädden och affärsutvecklare på Blue Science Park samt Nationellt Undervattenstekniskt Centrum.


– Ingenjörsutbildningen i marin teknik på BTH är unik i Sverige eftersom den fokuserar på marintekniska system. Vid utveckling av dessa är det fundamentalt att vi har tillgång till testbäddar som snabbt kan ge oss svar på den forskning och utveckling av marina system som utförs, säger Oskar Frånberg, docent på BTH.


Datum: Tisdag 23 mars
Plats: Bryggan på Campus Gräsvik, Karlskrona
Tid: kl. 9-10

Kontaktperson
Lennart Johansson, Blue Science Park, 0708–708 705 126, lennart.johansson@bluesciencepark.se

Om Blue Science Park
Blue Science Park underlättar och katalyserar samverkan och innovation inom områdena Marin teknik, Digital, eHälsa och Digital samhällsbyggnad. Vi samlar näringsliv, akademi och samhällsaktörer. Totalt är vi över 80 medlemmar, som representerar hela ekosystemet – från forskning och utbildning till producerande företag och avancerade användare. Läs mer om oss på www.bluesciencepark.se

Om BTH
Blekinge Tekniska Högskola, BTH, är en av Sveriges tydligast profilerade högskolor där samhällets digitalisering och hållbarhet står i fokus. BTH startade 1989 och har idag drygt 5 000 studenter och 450 anställda. BTH är idag bland de sex bästa i världen inom programvaruteknik och hållbar utveckling. Besök oss gärna på www.bth.se

Fler Nyheter

Digtal

Sveriges centrum för IoT och nationell nod inom Cyber Security

E-Hälsa

Unikt samarbete mellan hälso- & sjukvård och området Digital

Marin Teknik

Marinens huvudstad och Nationellt Undervattenstekniskt Centrum

Samhällsbyggnad

Unik kompetens inom samhällsbyggnad och digitalisering

Nationella säkerhetsdagen 2022 blev ett mycket lyckat event!

Vi blir en del av ett nytt europeiskt center för digitalisering 

Lansering av Marine Technology Center of Sweden

Nationella säkerhetsdagen 2022 blev ett mycket lyckat event!

Vi blir en del av ett nytt europeiskt center för digitalisering 

Lansering av Marine Technology Center of Sweden

Dela med dig
Dela

Häng med oss in i framtiden!

Få det senaste inom innovation och kunskap i din inkorg.