Kunskapsfrukost med tema RPA

Fujitsu automatiserar Karlskrona kommun

Den 24 oktober arrangerade Blue kunskapsfrukost under temat Robot Process Automation (RPA). Medlemmarna Fujitsu och Karlskrona kommun var inbjudna för att berätta om sitt gemensamma pilotprojekt som ska assistera kommunens handläggare i hanteringen av tjänster för medborgarna.

Robot Process Automation, RPA innebär att en mjukvarurobot efterliknar det arbete en människa gör på datorn, det vill säga automatisering och förbättring av effektiviteten kring repetitiva och vardagliga processer. Resultatet blir en reducerad kostnad och ökad produktivitet:

– Med hjälp av RPA kan medarbetare frigöras från enkla, repetitiva uppgifter till att i stället fokusera på mer värdeskapande uppgifter och jobba mer proaktivt.  En RPA kan frigöra 3-15 fysiska arbetare och lämpar sig bäst inom yrkesområden som HR, ekonomi och administration som har mycket manuellt arbete, säger Rickard Henryson från Fujitsu.

RPA-piloten tillsammans med Karlskrona kommun pågår sedan i somras och ska automatisera e-tjänsten för ekonomiskt bistånd. Just nu är man igång med konfigureringen av RPAn och efter testning ska processen utvärderas. Målet är att ha en utvärdering klart innan årsskiftet.

– Vårt huvudsakliga mål är att kunna erbjuda bättre service till våra medborgare genom att effektivisera administrationen, vilket gör att vi kan ta snabbare beslut och bättre kommunicera dessa. Det handlar också om att frigöra tid som våra medarbetare lägger på tidskrävande, repetitiva arbetsuppgifter, för att i stället kunna ägna sig åt tjänster i mötet med våra medborgare. Vi ser fram emot att gå vidare med projektet vilket också kommer att ge oss insikter i vad som kan uppnås med automatisering framöver. Om vi upptäcker nya möjligheter tack vare projektet så har vi redan kunskapen och plattformen på plats för att ytterligare vidareutveckla våra processer, säger Maria Persson, förvaltningschef vid Arbetsmarknadsförvaltningen på Karlskrona kommun i ett pressmeddelande.

Läs mer om pilotprojektet på fujitsu.se

  • Innovationsworkshop i eHealth Innovation
  • Social stimulans för äldre med Experience Room
  • Fyraårskalas med Karlskronas digitala tvilling
  • Förändringsagenter med nyckelroll i företagens kompetensförsörjning
  • Undervattensrobot till Blue Maritime Testbed
X