Basareholmen – en ö för kultur, innovation och hållbarhet

Basareholmen är en av öarna som ingår i 5615 – Karlskrona kulturarkipelag och är en av de öar som Karlskrona kommun kommer att utveckla inom kultur, innovation och hållbarhet.  På uppdrag av Karlskrona kommun har innovationsföretaget 10X Labs lett en process med workshops för att hitta hållbara innovativa lösningar kopplade till Basareholmen. Den 14 juni redovisades resultatet av workshoparna på ett frukostevent hos Blue Science Park.

Under åtta workshoptillfällen med deltagare från olika företag, entreprenörer, studenter samt offentliga organisationer har det bubblat upp innovativa förslag för ett framtida Basareholmen. Från att vara en avskärmad plats för kruttillverkning under 1700-talet ska nu ön bli ett besöksmål i världsklass för konst, innovation, hållbarhet och lärande. Samtidigt visar miljörapporter att delar av Basareholmens jord består av en för hög blyhalt. Föroreningarna är jordbundna, vilket innebär att de kan vara skadliga om man äter av växtligheten på ön. Något man vill försöka lösa med hjälp av sanering och vissa avgränsningar med stängsel.

Uppkopplade bajamajor och
analys av tomater

Workshoparna har resulterat i åtta olika hållbarhetslösningar varav tre av lösningarna har prioriterats: 1. Mätningar på båt. Sensorer sätts på båten till och från Basareholmen och transportområdet för att mäta bland annat vågor, trafik, temperatur, nyttjande och behov. Uppgifterna som samlas in kan sedan användas för att med hjälp av Artificiell Intelligens och industriell 3D-printing designa en båt specialanpassad för att köra till och från Basareholmen. 2. Uppkopplade bajamajor för att visualisera den energi som finns i avföring från människor. Energin från avföringen kan sedan användas för att driva båten till och från Basareholmen. 3. Plantera och analysera tomater för att få bättre kunskap om vilka gifter som finns på ön för att i framtiden kunna använda syntetisk biologi för att rena marken på Basareholmen.

– Första steget i projektet är frågan vad vi kan börja genomföra redan i år och dessa tre lösningar är något vi kommer att arbeta med under 2018 och 2019. Ambitionen är också att kunna öppna upp några nya hus och  miljöer varje år, säger Lottie Dahl Ryde, Karlskrona kommun.

Att projektet med Basareholmen lockar till engagemang var något som syntes under frukosteventet – kanske främst för att ön har en så unik berättelse. Alla byggnader och verkstäder finns kvar med sina patinerade fasader och verktyg.

– Det är ett häftigt projekt och kul att Karlskrona kommun gör slag i saken och gör något vettigt av en ö som inte används genom att anamma innovation. Projektet kan dessutom göra Karlskrona globalt relevant genom att visa hur man löser problem med föroreningar, säger Sebastian Sjöberg, 10X Labs.

Från krut till konst – redan i sommar
Redan i sommar dras dessutom Basareholmen Art igång – som ett pilotprojekt öppnas ön upp för konstinstallationer  mellan den 30 juni – den 19 augusti. Med en hop on-hop off-båt tar sig besökaren ut till ön och möts där av en guidad tur av bland annat BTH-studenter inom fysisk planering.

Vill du veta mer?
På Karlskrona kommuns webbplats kan du läsa mer om projektet i en samlad projektrapport.
Till karlskrona.se

Illustration och källa: Karlskrona kommun
  • Kunskapsfrukost med Test-arena Blekinge
  • Innovationer inom idrotts- och hälsoteknik - Föreläsning på Blekinge Health Arena
  • Pilotstart för hjärtsviktsprojekt i Test-arena Blekinge
  • Vision Gräsvik 2025 – ny stadsdel och fler studentlägenheter
  • Det innovativa världsarvet Karlskrona
X