Fyraårskalas med Karlskronas digitala tvilling

Torsdagen den 16 januari firades Blue Science Parks fyraårsdag med en Kunskapsfrukost på temat digital samhällsbyggnad. Karlskrona kommuns planavdelning och S-Group Solution fanns på plats och berättade om arbetet med att bygga upp en digital tvilling för Gräsviksområdet i Karlskrona. 

Ann-Sofie Silverskär från Karlskrona kommun berättade om VisionGräsvik – Karlskronas nya stadsdel som ska binda samman högskola och företagen på Gräsvik. Det handlar bland annat om fler studentlägenheter, kontor och lokaler till företag och högskola samt parkeringshus.

Gräsvik – testbädd för digital tvilling
Som en del i arbetet med översiktsplanen för Karlskrona kommun håller man på att ta fram en digital tvilling, en tredimensionell kopia, över framtidens stadsdelar. Tanken är att den ska fungera som testplattform för hållbar stadsutveckling.

– Med en digital tvilling kommer vi sätta Karlskrona på kartan och visa att vi ligger i framkant inom digital stadsplanering, säger Ann-Sofie.

I arbetet med att integrera mer data i modellen, för att möjliggöra analyser och simuleringar, kommer man att använda Gräsvik som ett testområde för den digitala tvillingen. Med sina 1 700 arbetsplatser, 5 900 studenter och 300 studentbostäder och utbildningar inom bland annat fysiskt planering och AI är området perfekt som testområde, menar Ann-Sofie.

Med hjälp av verktyg och teknik som GIS (Geografiskt informationssystem), BIM (Building Information Modeling) kompletterat med olika datalager, t.ex. inhämtad via IoT-sensorer kan man få fram noggranna analyser, information och visuella bilder över exempelvis energimängd, VA, belysning, lediga parkeringsplatser, vattenkvalité och väder.

S-Goup Solutions visade ArcGIS Urban 
Under frukosten visade också Max Nilsson, S-Group Solutions, hur man med hjälp av verktyget ArcGis Urban kan tillföra fler simuleringar i arbetet med att bygga digitala tvillingar för städer. Genom att tillföra data på folkmängd kan man till exempel få information om hur befolkningsmängden kan öka när det planerade bygget är klart. Som ett exempel visades Uppsala kommuns arbete med en digital tvilling, som tagits fram med hjälp ArcGIS Urban.

Ladda ner presentationen
Missade du frukosten? Här nedan kan du ladda ner delar av presentationen som pdf
Kunskapsfrukost 200116

I januari 2020 firar Blue Science Park fyra år. Se vad vi tillsammans med våra medlemmar och samarbetspartners har åstadkommit sedan starten 2016!

  • PROMIS – Företagsanpassade distanskurser i informationssäkerhet
  • Digital frukost med trendspaning
  • Digital kunskapsfrukost med Test-arena Blekinge
  • ÅTGÄRDSPAKET FÖR ATT RÄDDA INNOVATIONSFÖRETAG OCH FRAMTIDENS JOBB
  • Vi ställer inte in. Vi ställer om.
X