Test-arena Blekinge – INventarie REkognosering (INRE)

INventarie REkognosering (INRE) för nästa generation säkra nätverk
En av grundförutsättningarna för ett stabilt säkerhetsarbete inom IT är att man har kontroll över vilka resurser som finns på nätverket, att dessa resurser är rätt konfigurerade och uppdaterade. När det gäller teknisk resursinventering av nätverk kan implementationen och driftsättningen göras med rimliga ansträngningar för IPv4 nätverk. Men, i takt med övergången till IPv6 nätverk är det inte längre lika lätt.

Det finns ett potentiellt mycket stort antal noder i ett IPv6 nätverk, där varje nod har sin unika IPv6 adress (eller ett flertal av dem). Detta gör det svårt och tidsödande att få kontroll på sitt nätverk och därmed ha kontroll på sin säkerhet.

Inom projekt INRE har vi som mål att finna ett snabbt och effektivt sätt att upptäcka ”hosts” i ett IPv6 nätverk och att skapa en testbädd för IT-säkerhet i Blekinge.

Fakta Internet of Things
Med Internet of Things står vi framför nätets största utvidgning någonsin. Värmepannor, dörrlås, bilar, svarvar, drönare, tandborstar, hunddörrar, parkeringsplatser, kontaktlinser.
Varje dag ansluts över 5 miljoner nya saker till internet. 2020 beräknas det finnas 50 miljarder saker uppkopplade, något som kommer förändra vår vardag och även skapa helt nya utmaningar från ett säkerhetsperspektiv.

Vill du veta mer kontakta Mårten Holmberg

 

Våra projekt delfinansieras av: 

              

 

  • Sökes: deltagare till nytt forskningsprojekt inom anpassningsbar hållbar design
  • CoSkill - behovsanpassad kompetensutveckling inom digitalisering
  • Innovation Day 2020 ställs in
  • Truesec i sin största rekryteringsansats
  • Vi bygger en park för framtiden
X